Hurtownie miesa rzeszow

Na obszarze Polski jest ogromna ilość hurtowni mięsa zatrzymujących się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co daje dostarczanie świeżego produktu w wolne miejsce kraju. Mięso to swoistymi słowy konieczne do spożycia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z dochodzącymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa kwalifikuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w końcach konsumpcyjnych, będących efektem chowu lub polowania w towarzystwu naturalnym.

Mięso rzadko jest jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, ale przeważnie jest wytwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną gamę wyrobów produkowanych często z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne oraz czerwone, jednak podział ten skąd nie jest powiązany z kolorem, tylko ogranicza się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmiany mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w żywym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca czy nawet zawał. Mięso jest niewątpliwie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz zawiera wszelkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce pochodzące z hurtowni ciała są również doskonałym źródłem żelaza w ciągłej diecie, które stanowi dobrze lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.