Mielenie miesa na kotlety

Kotleciarka Maga jest prasą do ciała, której celem jest podzielenie kawałków mięsa na plastry o właściwej grubości (w relacji z potrzeb, na całkowitej szerokości rozgniecenie posiada taką samą grubość). Praca urządzenia przyspiesza i ułatwia proces przygotowania kotletów, zachowując przy tym świeżość, kruchość, soczystość oraz wagę mięsa. Wynik ten gwarantują zespoły specjalnie ukształtowanych noży ze stali nierdzewnej, wykonujące precyzyjne nacinanie mięsa, spiralnie zainstalowane na wałkach obrotowych.

Prasa do kotletów znajduje zastosowanie w lokalach gastronomicznych oraz sklepach, gdzie w możliwości można odnaleźć mięso wołowe w perspektywy zawijanych zrazów, bitek i befsztyków; mięso wieprzowe rozbite na kotlety schabowe, zawijańce, zrazy wieprzowe, steki, sznycle; mięso drobiowe stworzone na de Volaille; porcje grillowe. Kotleciarka umożliwia przygotowanie niezliczonej liczby rozbitych plastrów w procesu krótkiego czasu czasu - ok. 800 części w ruchu godziny, przy czym ciało nie może być mrożone, ani nie może powodować kości. Obsługa maszyny stanowi szczególnie niska, dzięki wykorzystanym przez producenta Maga będących rozwiązań - półautomatyczne sterowanie, rozgraniczenie przestrzeni roboczej od operacyjnej w projektu zapewnienia ochrony zdrowia osób obsługujących (zabezpieczenie wstępu do wysocy), zmiany konstrukcyjne, mające nacisk na ograniczone o 45% zużycie energii, zmniejszenie czynności wznoszących się na całość cyklu rozgniatania (skrócony godzina pracy), polerowana obudowa o regularnych kształtach ułatwia czyszczenie (elementy prasy winnym stanowić czyszczone i suszone po stałym związku z żywnością; zabronione jest czyszczenie całej maszyny strumieniem wody). Cicha praca samego dania oraz przekładni olejowej to drugie atuty maszyny. Kotleciarka spełnia wszelkie normy (CE, Dyr. 2006/42/WE, oraz EN 60204-1:2010 - bezpieczeństwo elektryczne). Zalety kotleciarki Maga zostały ocenione przez mężczyzn i jurorów Międzynarodowych Targów w Poznaniu (odznaczenie złotym medalem). Maga, jako producent narzędzi do przemysłu spożywczego, składając się na znajomości i doświadczeniu zdobywanym od 1990 roku umieszcza na grupa, prostotę, inteligencję rozwiązań, trwałość oraz szeroką wydajność. Firma sukcesywnie wzbogaca swoją ofertę o kolejne maszyny: szatkownice, krajalnice, maszyny do mielenia mięsa, tzw. wilki.