Produkty spozywcze obnizajace cholesterol

Produkty spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu rozkładowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna polska rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w sprawy, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest formą groteskową.

Chocolate slim

Planów na ostatnie, w jaki rób zapobiegać marnotrawstwu życia jest bardzo, i jedynym z nich jest wielokrotne przedłużenie jego trwałości poprzez pakowanie próżniowe. Istnieje toż proces, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego typu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki wykonane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub przystosowanie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z cieplejszej folii, tym wyjątkowo wytrzymały), powinny stanowić atesty spożywcze i spełniać wymogi PZH. Folia PA/PE cechuje się dużą wytrzymałością mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką klasą (wykonana z wysokogatunkowej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna formę i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie wykorzystanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, lecz także produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego produktu (nie zmieniają zapachu oraz zapachu, nie dodają mu znanych właściwości), niektóre przyznają się od odmrażania jedzenia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to klasyczna metoda na ograniczenie marnotrawstwa. Tym bardziej, że pakowanie próżniowe można stosować też w gospodarstwach domowych.